Wat is HACCP?

2023-03-31
Job Rikkering

HACCP staat voor 'Hazard Analysis Critical Control Points' en omvat een wetenschappelijke methode waarmee voedselveiligheid kan worden gegarandeerd. Haccp-richtlijnen voorzien in een veilige verwerking van voedsel, zowel op nationaal als internationaal niveau. Er zijn wereldwijd strenge regels met betrekking tot voedsel en de hygiëne vereisten. Voedselbedrijven moeten in hun productieketen voldoen aan deze normen en richtlijnen volgen.

HACCP is ontwikkeld door de internationale organisatie voor voedselveiligheid en wordt gezien als een manier om ervoor te zorgen dat het voedsel zo veilig mogelijk wordt behandeld Door middel van Haccp-richtlijnen wordt er een stappenplan opgesteld voor bedrijven die de productie van voedsel als core business hebben om de voedselhygiëne waar te maken. Haccp biedt bedrijven de kans om eventuele risico's te identificeren en om te voorkomen dat er een voedselinfectie ontstaat.

Medewerkers opleiden met HACCP training

Als bedrijf is het belangrijk om de Haccp-richtlijnen te volgen. Er zijn verschillende categorieën van voedselveiligheidsprocedures die ieder bedrijf moet opvolgen. Allereerst is het belangrijk dat alle werknemers worden getraind in voedselveiligheid. Elke organisatie die te maken heeft met voedsel op de werkvloer, heeft haar eigen werkwijze. Een standaard training is daarom niet per se efficient. Aanbieders van HACCP trainingen zoals Cbt ontwikkelen en verzorgen om deze reden vaak cursussen op maat. 

Het is ook belangrijk dat alle materialen en ingrediënten voldoen aan de juiste kwaliteitsstandaarden. Daarnaast is het belangrijk dat alle contactoppervlakken schoon en hygiënisch worden gehouden.

Infecties voorkomen

HACCP is ook belangrijk omdat het helpt om te voorkomen dat voedselinfecties, ziektekiemen en andere microbiële besmettingen ontstaan. Het is cruciaal dat bedrijven de Haccp-richtlijnen volgen, zodat de voedselveiligheid gegarandeerd is. Het vermindert ook het risico op economische schade, zodat bedrijven in staat zijn om hun producten tegen een betaalbare prijs te produceren. Bedrijven moeten er ook voor zorgen dat de voedselveiligheid consistent wordt nageleefd, zodat alle klanten veilig voedsel kunnen gebruiken.